torstai 20. helmikuuta 2014

Viimeista paivaa viedaan!

Catering alan opiskelijat ovat paasseet kuluneiden viikkojen aikana oppimaan paljon uutta, tyoskentelemaan erilaisissa tyoymparistoissa seka ystavystyneet useiden opiskelijoiden ja henkilokunnan kanssa. Tytot ovat paasseet ruuanlaiton lisaksi tarjoilemaan ja pojat ovat paasseet suorittamaan ammatillisen nayton koulun lounasravintolassa. Paljon on siis tapahtunut. Istuimme viela catering porukan kanssa alas pohtimaan viimeista catering aiheista blogikirjoitusta. Tassa on tuotostamme.

Opiskelijat ovat paasseet kasittelemaan paljon lihaa. Lasse esimerkiksi paasi leikkaamaan porsaan sisafiletta vinottaisella leikkuutyylilla. Paloittelun jalkeen liha kypsennettiin uunissa mittarin kanssa niin kauan, etta lihan sisalampotila oli 70 astetta.


Maanantai oli suuri paiva, silla Ranskan televisioryhma kuvasi myos catering porukkaa tyon aaressa. Oli tarkeaa, etta tyota tehtiin niin kuin kamera ei olisi ollut paikalla.


Tyttojen piti myos opetella sanomaan ranskaksi lause "kokki, tilaus poytaan 4" hakiessaan ruokaa keittiosta.


Karri oli kuvauspaivana toissa koulun lounaskeittiolla lounastarjoilussa. Hanelle laitettiin mikki ja hanta haastateltiin uutista varten. Karrilta kyseltiiin, miten tyot eroavat Suomen toista taalla Ranskassa, mihin opiskelija vastasi, ettei tyot liiemmin eronneet, silla Suomessakin meilla on opetuskeittio ja à la carte ravintola. Lounaslinjaston eroista Karri kertoi sen verran, etta meilla Suomessa opiskelija saa itse valita linjastosta ottamansa ruuat ilman annostelua. Lopuksi Karrilta kysyttiin onko han viihtynyt Ranskassa, mihin han vastasi viihtyneensa tosi hyvin ja ihmisten olevan mukavia. Itse uutislahetyksessa Karrin englannin kielinen puhe dubattiin paalle ranskaksi.


Tarjoilupuolella tytot kokivat saaneensa tehda taas enemman asioita karttuneen kokemuksen myota. Kati paasi leikkaamaan juustoja. Dut paasi pyorittamaan spaghettia asetelmiin asiakkaiden lautasille ja leikkaamaan sianlihaa kylkiluista.Tytot paasivat myos tarjoilemaan syntymapaiviaan viettavalle asiakkaalle sadehtivan jalkiruuan.

Tytot tyon aaressa.



Karri koki taman viikon viimeisen tyovuoron koulun tuotantokeittiossa haikeaksi. Han koki oppineensa keittion tavat ja kertoi keittion henkilokunnalle Suomen tyokulttuurista. Karri koki, etta Suomessa tyota tehdaan enemman ilman puhetta tyylilla etta tyo tyona ja tauot taukoina, kun taasen taalla tyontahti oli rennompaa. Suomessa kaikki myos tehdaan itse jalkiruuista porkkanan pilkkomiseen, kun taasen taalla tuotantokeittiossa useimmat tuotteet saapuivat valmistelluina pusseissa ja tyontekijat vain kokosivat niista annoksia.

Lasse paasi talla viikolla pari kertaa opetuskeittioon. Lassella jai hyvin mieleen mantelikeksien tekeminen, kun keksien kypsymista uunissa piti seurata ilman kellotusta.

Tassa keittiomestari Laurent Simon nayttaa opiskelijoille miten paaruokaa annostellaan.


Lasse paasi tekemaan à la carteen sipulikeiton tyoparinsa kanssa alusta loppuun. Valitettavasti keiton ollessa taydellista oli keitto viela jaanyt kuumalle liedelle. Vaikka osa siita oli pohjaan palanutta, oli se silti viela pelastettavissa annokseksi.

Lasse paasi antamaan annoksia luukulle tarjoilijoille.



Lasse sai osallistua myos paaruuan tekemiseen. Han sai tehda ruualle rucolakastikkeen, kypsentaa herneet ja kasitella pinaatin seka viimeistella kalan. Lopuksi han sai myos koristella annoksen sitruunalla ja persilijalla.


Katia ja Dutia pyydettiin tarjoilemaan suureen merenelavien illalliseen keskiviikkoillaksi. Tytot suostuivat ilomielin. Tytot paasivat alkuviikon keittiovuoroissa valmistelemaan ruokaa iltaa varten. He paasivat valmistelemaan erilaisia merenelavia kuten oistereita, simpukoita, hummereita ja rapuja iltaa varten.

Dut poistamassa ravun sisalmyksia tyoparinsa kanssa.



Tottakai illalliseen kuului myos muunlaista valmistelua. Tassa Kati rapujen puhdistamisen jalkeen leikkaamassa sipuleita tyoparinsa kanssa.


Tytot lahtivat illan tarjoiluvuoroon iloisin mielin.



Karri ja Lasse saivat kumpikin tehda osaamisen nayton koulun lounasravintolassa. Lassen paivana Lasse oli ensimmaista kertaa vastuussa jalkiruokien valmistelusta linjastoon. Opiskelija koki selviytyneensa uudesta haasteesta hyvin.



Muuten paiva meni tuttuun tapaan Lassen paastessa annostelemaan ruokaa linjastoon yhdessa kokki Christophen kanssa ja lopuksi tekemaan loppusiivouksen.

Karrin nayttopaivana han paasi tekemaan lampimia ruokia. Karri paasi paistamaan kalkkunafileita, valmistamaan juustokrepseja ja naudanlihaa punaviinipadassa. Taman jalkeen Karri siirtyi myos linjastoon annostelemaan ruokaa Christophen kanssa ja lopuksi tehtiin tuttuun tapaan siivous.




Pojat ovat olleet lounasravintolassa oikein pidettyja tyontekijoita, minka nakee jo taman yhteiskuvan tunnelmasta.


Tanaan catering opiskelijat ovat viimeista paivaa toissa. Tunnelmat ovat seka haikeat etta odottavat. Puutarha-alan opiskelijat sen sijaan ovat taman paivan suurilla puutarha festivaaleilla ja palaavat vasta illaksi.

Huomenna meilla on edessa koko paiva matkustusta. Yritamme viela tehda viimeisen paivityksen Helsingin lentokentalta, jos vain tiukalta vaihtoaikataulultamme ehdimme.

Ei kun vain Bon voyage ja pian nahdaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti